Naar de filmpjes

MEER DAN 50 JONGEREN UIT DE GEMEENTE APELDOORN HEBBEN TWEE DAGEN EEN ELEKTRISCHE SCOOTER GETEST, HIER EEN FILMPJE OVER GEMAAKT EN CAMPAGNE GEVOERD OM ZOVEEL MOGELIJK STEMMEN TE VERZAMELEN. ER IS MASSAAL GESTEMD EN WINNAARS ZIJN INMIDDELS BEKEND. TESTRIJDERS REMY QUAK EN WENDY HUTTEN HEBBEN BEIDE EEN ELEKTRISCHE SCOOTER GEWONNEN! NET ALS STEMMERS EWOUD LUIJCKX EN LAURA POTHOVEN. GEFELICITEERD!!!

Weten hoeveel je bespaart met een elektrische scooter?
Download dan hier de Electric Heroes app

De voordelen
Van electrisch rijden

 • 1

  Stiller: Als je elektrisch rijdt, geniet je veel meer van je omgeving of kan je gezellig praten met je passagier. Je hoort alleen het geluid van je banden. Prettig voor jou en voor je omgeving. Ervaar zelf het verschil.

 • 2

  Sneller: Sommige mensen denken dat elektrische scooters langzamer rijden dan een benzine scooter. Niet dus! Een elektrische scooter trekt juist sneller op dan een benzine scooter en kan net zo snel.

 • 3

  Goedkoper: De kosten voor brandstof (dit is dus gewoon stroom) zijn 10 tot 15 keer goedkoper dan wat je kwijt bent voor een benzine scooter. Een volle tank kost maar 30 cent. En de stroom laat je gewoon door je ouders betalen!

 • 4

  Opladen: Je kan een elektrische scooter gewoon thuis, op school of op je werk in elk stopcontact opladen. Daarnaast komen er steeds meer openbare oplaadpunten bij. www.oplaadpalen.nl

 • 5

  Onderhoudsvrij: Een elektrische scooter is vrijwel onderhoudsvrij.
  Je hoeft nooit bougies te vervangen of olie te verversen, dus de kosten voor onderhoud zijn veel lager.

 • 6

  Milieu: De elektrische scooter stoot geen directe CO2 uit omdat deze gebruik maakt van een elektrische motor. Als je bij het opladen van je elektrische scooter groene stroom gebruikt ben je milieutechnisch helemaal goed bezig.

De modellen

De elektrische scooter is eigenlijk nog een heel nieuw product.
Toch zijn er al meerdere modellen op de markt. En de ontwikkeling gaat zo snel, dat elektrische scooters inmiddels niet meer onderdoen voor ‘normale scooters’.
Hieronder de scooters die je in Apeldoorn kan winnen:

  King Timeless

  Snelheid: 25 km
  Actieradius: 40-55 km

  Prijs: € 2990,-

  King 25

  Snelheid: 25 km
  Actieradius: 40-60 km

  Prijs: € 1790,-

  Ebretti 318 SE

  Snelheid: 25 km
  Actieradius: 40-70 km

  Prijs: € 2678,-

  Emco Novantic

  Snelheid: 25 km
  Actieradius: 60-120 km

  Prijs: € 3544,-

Vragen
en antwoorden
1. Wat is het voordeel van een elektrische scooter?

Simpel; de elektrische scooter rijdt gewoon veel relaxter! Geen geluid, geen stank en vele malen goedkoper dan een benzinescooter.

2. Wat voor accu's zitten er in een elektrische scooter?

De accu's vormen het belangrijkste onderdeel van de elektrische scooter. De accu's zijn voor een elektrische scooter wat je brandstoftank is voor een benzinescooter.

De meeste elektrische scooters hebben onderhoudsvrije loodaccu's. Dit zijn meestal speciale accu's die geschikt zijn voor het vaak herladen van de accu's. Een andere accu die veel wordt gebruikt, is de lithium-ion accu. Dit is een lichtere accu en kan nog veel vaker herladen worden. Een lithium-ion accu is wel een stuk duurder dan een loodaccu. Let bij het kopen van een elektrische scooter dus goed op wat voor een soort accu erin zit. Hieronder vind je meer info over de verschillende accu's.

Loodaccu

 • Gewone loodaccu's kunnen ongeveer 200 tot 300 keer opgeladen worden.
 • Cyclische loodaccu's kunnen ongeveer 500 tot 700 keer opgeladen worden.
 • Hebben 30% capaciteitsverlies vanaf 0 graden.
 • Door toevoeging van silicium kunnen de accu's sneller herladen worden, omdat de interne weerstand wordt verlaagd.
 • Door toevoeging van silicium kunnen de accu's beter tegen de kou.
 • Hebben een zelfontlading van 5% per maand.

Lithium-ion accu

 • Kunnen ongeveer 1000 tot 2000 keer opgeladen worden.
 • Hebben 0% capaciteitsverlies bij 0 graden.
 • Hebben een zeer hoge energiedichtheid.
 • Hebben een zelfontlading van 1% - 2% per maand.

3. Hoe kan ik het beste mijn accu's opladen?

Gewoon in het stopcontact. Het beste is om je scooter altijd in geladen toestand weg te zetten. Wanneer je terugkomt van een rit, kun je de accu’s het beste dus meteen weer opladen. Hierdoor gaan ze langer mee. Bij sommige elektrische apparaten wordt aangeraden om de accu’s zo ver mogelijk te ontladen, dit verhoogt echter juist niet de levensduur van de accu van een elektrische scooter.

4. Zijn de accu's milieuonvriendelijk?

Lood is een zwaar metaal en kan schadelijk zijn voor het milieu. De onderhoudsvrije gesloten loodaccu’s en siliciumaccu’s zijn echter recyclebaar en hoeven niet schadelijk te zijn voor het milieu. Geen enkele accu mag gewoon worden weggegooid. De accu's kunnen gratis bij de gemeentereiniging worden ingeleverd.

5. Hoever kan ik rijden?

De afstand die een elektrische scooter kan afleggen, verschilt per type en per merk. Gemiddeld is dit ongeveer 60 km. Bij elke elektrische scooter wordt in de productspecificaties aangegeven wat de afstand is die kan worden afgelegd. Daarnaast hangt de afstand die afgelegd kan worden af van de accu’s, de temperatuur, het gewicht van de berijder en het rijgedrag (veel optrekken en afremmen).

6. Hoe lang duurt het opladen?

De meeste accu's laden in het begin snel. De meeste elektrische scooters kunnen voor 80% opladen in 2 tot 3 uur.

7. Stoot de scooter geen CO2 uit?

De elektrische scooter stoot geen directe CO2 uit omdat deze gebruikmaakt van een elektrische motor. Als bij het opladen van de elektrische scooter groene stroom wordt gebruikt is er geen CO2-uitstoot.

8. Maakt de scooter echt geen geluid?

Elektrische scooters maken bijna geen geluid doordat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde borstelloze naafmotor. Hierdoor kan er door de natuur gereden worden zonder deze te storen en is er geen geluidsoverlast in de stad. Let er wel op dat mensen jou dus ook niet horen aankomen!

9. Hoeveel kost het om de scooter op te laden?

De aandrijving van de elektrische scooter is zeer effectief, omdat er gebruik wordt gemaakt van een naafmotor die direct is aangesloten op het achterwiel. De elektrische scooter is zeer goedkoop in het gebruik, de kosten voor één maal volledig opladen liggen tussen de 20 en 40 eurocent. Als je dit vergelijkt met een benzinescooter, dan is de elektrische scooter ongeveer tien tot vijftien keer goedkoper.

Partners

 • Omgevingsdienst Veluwe IJssel is de uitvoeringsorganisatie voor meerdere taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving voor gemeenten in de regio en Provincie Gelderland. Deze gemeenten zijn: Voorst, Epe, Brummen en Apeldoorn. Ook is Omgevingsdienst Veluwe IJssel voor deze overheden het aanspreekpunt voor milieuvraagstukken.

 • Nederlandse Stichting Geluidshinder

  De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) is een onafhankelijke, ongebonden particuliere organisatie met als doel geluidshinder in Nederland te voorkomen en te bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf stadsbewoners de brommer/scooter noemt als geluidshinderlijk.
  www.nsg.nl

 • Eco-movement is de specialist op het gebied van elektrische scooters in Nederland. Door middel van campagnes, onafhankelijk advies en vernieuwende concepten hebben wij als doel dat over vijf jaar de helft van alle scooters elektrisch zijn!
  www.eco-movement.com

 • R&D Dept. is een maatschappelijk betrokken creatief communicatiebureau. Wij onderzoeken problemen graag eerst vanuit de doelgroep om er vervolgens een volledige en geteste communicatieoplossing voor te ontwikkelen.
  www.rddept.nl